De blaadjes zijn gevallen, de dagen worden kouder én korter. Het kan u niet ontgaan zijn, we zitten midden in de herfst. En na de vrieskou van begin deze maand is de winter ook niet ver weg. De herfst en winter zorgen voor allerlei kwaaltjes. Hieronder wat tips, zodat u ons hopelijk niet nodig heeft.
Een bekende herfstkwaal voor iedereen is verkoudheid. De oorzaak heeft niets te maken met ‘kou vatten’, maar is een virus. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de slijmvliezen, waardoor u last kunt krijgen van snotteren, hoesten, niezen, keelpijn, heesheid en oorpijn. Het is moeilijk te voorkomen, maar goede handhygiëne en het regelmatig luchten van je huis kan wel helpen. Gelukkig gaat een verkoudheid vanzelf over, maar het kan wel een paar weken duren. Tegen hinderlijke klachten kunt u eventueel neusdruppels met zout of xylomethazoline proberen, antibiotica werken niet. Bij benauwdheid, piepende ademhaling, hoge koorts langer dan 5 dagen en/of sufheid kan er meer aan de hand zijn, neem dan contact op met de praktijk.
Ook huid en vooral lippen hebben het in het najaar flink te verduren. De kou buiten afgewisseld met de warme droge lucht binnen drogen de huid uit. Vaak verergert eczeem daarom ook deze maanden. Om de vochtbalans te herstellen, kunt u beter niet te lang en te warm douchen. Daarnaast kunt u de huid insmeren met een vette crème, voor de lippen is vaseline een goede remedie.
Door de kortere dagen hebben veel mensen ook last van een herfst- of winterdip. Als u veel last van somberheid heeft, zorg dan voor zoveel mogelijk regelmaat in u leven. Ga op vaste tijden naar en uit bed, eet op gezette tijden en drink liever geen alcohol. Beweeg ook minimaal een half uur per dag en ga naar buiten! Als de klachten desondanks erger worden neem dan contact op. De huisarts of poh-ggz kunnen u dan verder helpen.
Kortom om de koude donkere dagen door te komen is het belangrijk goed voor uzelf te zorgen. Eet gezond en afwisselend, beweeg regelmatig, stop met roken, wees matig met alcohol en zorg voor voldoende ontspanning. Maar bovenal ga naar buiten en geniet van de gekleurde blaadjes, de mist boven de weilanden en de rijp op de takken. Dan zien we elkaar hopelijk niet in de praktijk, maar wel op de fiets of misschien wel schaatsend op de Rijn?
Groeten uit de huisartsenpraktijk