Als je op internet rondkijkt, dan lijkt het erop dat allerlei klachten veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B12. Helaas is er op het internet ook veel verkeerde informatie te vinden. Informatie die wetenschappelijk bewezen is, kun je vinden op thuisarts.nl of op de website van het voedingscentrum.
Vitamine B12 is essentieel voor ons lichaam. Het heeft 2 belangrijke functies:
– de aanmaak van rode bloedcellen
– een goede werking van ons zenuwstelsel
Vitamine B12 krijg je binnen via de voeding. Het zit alleen in dierlijke producten, zoals melk(producten), vlees, vis en eieren. Vitamine B12 komt in ons bloed via de darmen. Hiervoor is maagzuur nodig.
Een tekort aan vitamine B12 kan voorkomen bij:
• onvoldoende eten van dierlijke producten (vooral bij veganisten)
• een probleem in de opname van vitamine B12 in de darmen door
◦ te veel alcohol drinken en weinig eten
◦ een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, vooral bij ouderen
◦ een chronische darmziekte
◦ langdurig gebruik van maagzuurremmers
De laatste jaren zien we ook een nieuw fenomeen: vaak en veel gebruik van lachgas. Dit zorgt niet voor een tekort aan vitamine B12, maar wel dat het vitamine B12 minder goed werkt. Dit kan dezelfde klachten geven als een vitamine B12 tekort.
Bij een tekort aan vitamine B12 kun je een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) krijgen. Door bloedarmoede kun je last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Heeft iemand deze klachten dan controleren we vaak of er een tekort aan rode bloedcellen is. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van bloedarmoede dan kijken we vervolgens of dit door een vitamine B12 tekort komt. Vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen zonder bloedarmoede komt niet door een vitamine B12 tekort. Het heeft dan ook geen zin om bij deze klachten direct het vitamine B12 gehalte te controleren.
Een tekort aan vitamine B12 kan wel direct klachten van het zenuwstelsel geven: zoals tintelingen, minder gevoel aan de vingers of voeten en evenwichtsstoornissen. Deze klachten kunnen reden zijn om vitamine B12 in het bloed te bepalen. Zeker als iemand ook veganist is of een chronische darmziekte heeft.
Als iemand een vitamine B12 tekort heeft dan kan het meestal behandeld worden met tabletten. Deze tabletten bevatten 1000 microgram vitamine B12. De normale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is 2,8 microgram. De tabletten bevatten dus veel meer vitamine B12 dan we normaal nodig hebben. Hierdoor wordt er ook bij mensen met een opname probleem van vitamine B12 voldoende opgenomen. Soms zijn vitamine B12 prikken nodig. Dat is vooral het geval als de klachten ernstig zijn.
Kortom het blijft belangrijk gezond te eten en niet teveel alcohol te drinken. Daarmee voorkomt u een vitamine B12 tekort en houdt u hopelijk ook een ernstige corona infectie op afstand.