Het lijkt wel alsof iedereen vitamines slikt, vooral vitamine D is popualair. Maar hoe effectief is dit eigenlijk? Wat doet vitamine D in ons lichaam? En moet je niet altijd vitamine D slikken?
Vitamine D is van belang voor stevige botten en tanden omdat het zorgt dat calcium goed uit het eten wordt opgenomen. Ook is het van belang voor een goede spierfunctie. Daarnaast speelt het een rol bij de werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert. Ook is er geen bewijs dat je bij een vitamine D tekort kans hebt op een ernstigere Corona infectie. Laat staan dat het slikken van vitamine D de kans op corona verkleint of het beloop van corona verbetert.
Het grootste deel van ons vitamine D krijgen we binnen in het voorjaar en de zomer via de zon. Het wordt daarom ook aangeraden om in deze periode dagelijks in de middag een half uur per dag met ontblote handen en gezicht in de zon te zijn. In de herfst en winter is de zon niet krachtig genoeg. Iedereen zal daarom aan het eind van de winter wat lagere vitamine D waardes in het bloed hebben. Een klein deel van ons vitamine D krijgen we binnen via de voeding. Het zit vooral in vette vis en in mindere mate ook in vlees en eieren. In margarine wordt het ook toegevoegd.
Als je dus voldoende buiten komt, is het over het algemeen niet nodig om vitamine D te slikken.
Een aantal mensen wordt echter WEL geadviseerd vitamine D te slikken. Dit komt omdat zij slechter vitamine D opnemen uit zonlicht. Voor kinderen tot 4 jaar, zwangeren, mensen met een donkere huidskleur en vrouwen van 50 tot 70 jaar wordt 10 microgram vitamine D per dag geadviseerd. Voor vrouwen en mannen boven de 70 jaar wordt 20 microgram vitamine D per dag geadviseerd. Vitamine D tabletten zijn te koop bij drogist of apotheek.
Je kunt niet snel teveel vitamine D binnenkrijgen. Behalve als je langdurig hoge doseringen vitamine D slikt. De bovengrens ligt hier bij volwassenen en kinderen boven de 11 jaar op 100 microgram per dag. Voor kinderen onder de 1 is dit 25 microgram per dag en voor oudere kinderen is dit 50 microgram per dag. Dit is veel meer dan in een gemiddelde vitamine D tablet zit, dus de kans op overdosering is klein.
Veel mensen vragen of hun vitamine D spiegel geprikt kan worden in het bloed. Meestal is dit niet zinvol. Zeker niet als je in het voorjaar en de zomer regelmatig buitenkomt en vitamine D slikt als je tot bovenstaande groepen behoort. Klachten als vermoeidheid of spierpijn worden vrijwel nooit veroorzaakt door een vitamine D tekort. Pas bij zeer lage vitamine D waarden in het bloed (< 10 nmol/liter) kunnen er pijnklachten optreden van botten en gewrichten. Zo’n groot tekort aan vitamine D komt meestal door een onderliggende oorzaak zoals nierinsufficiëntie. Bij mensen met een fors verlaagde nierfunctie of osteoporose en mensen die nauwelijks buitenkomen kan het wel zinvol zijn om vitamine D te prikken.
Regelmatig krijgen we ook de vraag of het vitamine B12 gehalte bepaald kan worden. Hier valt ook voldoende over te vertellen. Daar zal ik binnenkort een stukje over schrijven.
Bekijk ook eens onderstaand filmpje.